TANITIM
Etnomüzikoloji, Avrupa kökenli sanat geleneklerinin dışında kalan müzikleri bilimsel olarak betimleme, analiz etme ve bu müziklerin içinde doğduğu ve icra edildiği farklı bağlamları anlama ihtiyacıyla ortaya çıkmıştır. 21. yüzyılda ise etnomüzikoloji, Avrupa sanat gelenekleri, kötü müzik, caz, popüler müzik ve müzik* alanındaki çalışmaları- diğer bir deyişle dünyadaki bütün müzikleri incelemektedir. Etnomüzikoloji zamanla müzikoloji içinde bir alt dal olmaktan çıkarak 100’den fazla ülkede çalışma yürüten akademisyenler ve Thomson-Reuters Arts & Humanities Citation Index’te yer alan çok sayıda dergiyle günümüzde müzik ve beşeri bilimler alanında başlıca bir disiplin haline gelmiştir. Ortaya çıktığı dönemde esasen seslerin analizine odaklanan bir dal olsa da, günümüzün etnomüzikologları çağımızı tanımlayan disiplinlerarasılığı benimsemiştir. Dolayısıyla etnomüzikolojinin kültürleri, medyayı ve halkları anlama konusundaki önemi giderek artmaktadır. Bu sebeple etnomüzikologlar antropoloji, biyoloji, eleştirel çalışmalar, tarih, bilgi teknolojileri, tıp, psikoloji vb. gibi alanlardaki en güncel görüşlerden faydalanabilmektedirler.
İÇERİK
Etnomüzikoloji yüksek lisans programı dört temel dersten oluşur: Introduction to Ethnomusicology, Foundations of Ethnomusicology, Analysis and Transcription, ve Fieldwork Methods. Doktora programına kabul edilen ve daha önce etnomüzikoloji eğitimi almamış öğrenciler de bu dersleri almakla ya da bu alanlarda yeterlilik göstermekle yükümlüdürler. Ayrıca çeşitli konularda seminer dersleri, anakara müziklerinin incelendiği dersler, Türk müziği ile ilgili dersler, ve etnomüzikolojide eleştirel perspektifler (sadece doktora seviyesi) gibi dersler de programda yer almaktadır. Bunun yanında etnomüzikoloji alanı dışındaki bütün yüksek lisans öğrencileri de, etnomüzikoloji bölümü öğretim üyeleri tarafından verilen Musics of the World dersini almak zorundadır.
*müzik: hayvanlar arası iletişim, yapay zeka-robot müzikleri, fonetik, sessiz müzikler, ses araştırmaları/çalışmaları vb.