İTÜ MİAM Plak Arşivi Çağlan Tekil Koleksiyonu Açılışı

  • Dates: 07 – 07 Nis, 2022

Caglan-Tekil-Poster

2020 yılında aramızdan ayrılan müzik yazarı ve radyo programcısı Çağlan Tekil’in müzik arşivi kütüphanemize bağışlanmıştır. Çağlan Tekil Koleksiyonu’nun ve İTÜ MİAM Plak Arşivi’nin açılışı 7 Nisan 2022 Perşembe günü saat 17:00’de İTÜ MİAM Kütüphanesi’nde gerçekleşecektir.

ÇAĞLAN TEKİL MÜZİK KOLEKSİYONU

İTÜ MİAM’A EMANET

Müzik insanı ve yayıncı Çağlan Tekil’in çok çeşitli müzik türleri, nadir baskılar ve özel kopyalardan oluşan plak arşivi kendisi aramızdan ayrıldıktan tam 2 yıl sonra yeni odasına kavuştu. Çağlan Tekil’in gelecek kuşaklara bıraktığı bu miras; 7 Nisan’da İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (İTÜ MİAM) bünyesinde oluşturulan Plak Odası’ndaki yerini ‘Çağlan Tekil Koleksiyonu’ adıyla alacak. Çağlan Tekil’e ait müzik kitapları ve dergiler de İTÜ MİAM Dr. Erol Üçer Müzik Kütüphanesi ziyaretçilerinin kullanımına açılacak.

 

Girişin ücretsiz olduğu açılış etkinliği İTÜ MİAM Dr. Erol Üçer Müzik Kütüphanesi’nde gerçekleştirilecek.  2014 yılında Borusan Müzik Kütüphanesi’nin İTÜ MİAM Dr. Erol Üçer Müzik Kütüphanesi’ne katılmasının ardından, 2020 yılında Çağlan Tekil’e ait müzik arşivinin bağışlanmasıyla kütüphane içeriği çeşitlenip zenginleşti. Çağlan Tekil’in arşivinin İTÜ MİAM Dr. Erol Üçer Müzik Kütüphanesi’ne eklenme süreci bir yıl sürdü ve kütüphane envanterine 1274 plak, 174 kitap ve 5 seri dergi katıldı

Çağlan Tekil Koleksiyonu’nu oluşturan plakların saklanma koşulları özel olarak düzenlendi. Mekânın nem ve sıcaklık olarak uygun hale getirilmesi için ortam, nem alıcı cihaz ve klima sistemi ile desteklendi. Ayrıca, plakların düzgün muhafaza edilmesini ve sergilenmesini sağlayacak özel raf ve dolap tasarımları uygulandı.

Tüm müzik araştırmacılarının kullanımına açık olacak koleksiyon için İTÜ Kütüphanesi ve İTÜ MİAM internet sayfalarında yer alacak bağlantılar üzerinden randevu almak mümkün olacak ve dinleme sisteminin kullanımı esnasında yetkili bir personel misafirlere eşlik edecek. Arşiv odası tek bir plağın tek bir stereo dinleme sisteminden dinlenmesi amacıyla tasarlandığı için randevular 1 saatlik dilimler şeklinde organize edilecek. Plak odasında bireysel dinleme dışında, en fazla 5 kişilik gruplar halinde de dinleme yapılabilecek. 

 

ÇAĞLAN TEKİL’İN ARDINDAN…

15 Şubat 2020’de geçirdiği beyin kanaması sonucu 7 Nisan 2020’de aramızdan ayrılan Çağlan Tekil, yaşamı boyunca ilkelerinden ve duruşundan taviz vermeden doğru bildiği yolda ilerledi. Birçok genç rockpunk ve heavy metal grubunun elinden tutmasının yanı sıra ‘90’lı yılların efsanevi gruplarının bir araya gelmelerine ve yeni müzik üretmelerine ön ayak oldu. Olumlu bakış açısı ve üstlendiği birleştirici rolle geniş kitlelerin kalbine dokunmayı başardı. Birçok müzikseverin hayatının bir dönemine damga vurdu. Okuyucuları, radyo dinleyicileri, dünyanın dört bir köşesindeki müzisyen ve müzik aşığı dostları bu ani vedayı kabul etmekte güçlük çektiler. Ancak Çağlan Tekil adını ona yakışacak projelerde anmak için kolları da sıvadılar.

Aramızdan ayrılışını takip eden aylarda Headbang dergisi ekibi ve arkadaşları yarım kalan son sayıyı Çağlan Tekil’li yıllarını anlattıkları yazılarıyla tamamladılar. Metalium’un box set’i için poster olarak hazırlanan Çağlan Tekil illüstrasyonu Headbang’in 101’inci ve son kapağı oldu. TEMA Vakfı aracılığıyla gerçekleştirilen ‘Çağlan Tekil Ormanları’ projesi ise Türkiye genelinde devam ediyor. (www.caglantekil.com)

 

İTÜ MİAM HAKKINDA…

İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (MİAM), lisansüstü seviyesinde çağdaş müzik eğitimi sunmak, çağdaş eğitim ve öğretim yöntemlerinden yararlanmak ve müzik mirasının gelecek nesillere aktarımını teşvik etmek amacıyla, kendisi de bir İTÜ mezunu olan Dr. Erol Üçer’in bağışıyla ve İTÜ Rektörlüğü’ne bağlı olarak 1999 yılında kurulmuştur. Türkiye’de tamamen İngilizce eğitim veren ilk Müzik Yüksek Lisans programı 1999 yılında; Türkiye’nin ilk Müzik Doktora Programı ise 2002 yılında İTÜ MİAM çatısı altında açılmıştır. Birinci Öğretim Tezli Yüksek Lisans Programı’nın açılış tarihi ise 2016’dır. Kompozisyon, İcra, Tarihsel Müzikoloji, Etnomüzikoloji, Müzik Teorisi, Ses Mühendisliği ve Tasarımı, Sonik Sanatlar, Müzik İşletmeciliği ve Yöneticiliği gibi uzmanlık alanlarına odaklanan İTÜ MİAM’da; İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik Kütüphanesi, İTÜ MİAM Ses Kayıt Stüdyosu, Perküsyon Laboratuvarı, Sonik Sanatlar Stüdyosu, Üç Boyutlu Ses Stüdyosu, İTÜ MİAM Ses Galerisi, Plak Arşiv Odası gibi birimler mevcuttur. (www.miam.itu.edu.tr)

İTÜ MİAM Dr. Erol Üçer Müzik Kütüphanesi 2000 yılında kurulmuştur. Kütüphane koleksiyonu müzik içerikli kitaplar, notalar ve görsel-işitsel malzemeden oluşmaktadır. Kütüphane, İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Kampüsü’nde Yabancı Diller Yüksekokulu Binası olarak bilinen yapının en üst katında hizmet vermekte ve şehir merkezine yakınlığı, konuyla ilgili araştırmacılara erişim kolaylığı sağlamaktadır. Kitap, nota ve basılı dergilerin bulunduğu giriş̧ katı ve CD, DVD ve diğer kitap dışı materyallerin bulunduğu asma kattan oluşan kütüphaneye, ek olarak ayrı bir odada hizmet verecek olan Plak Arşivi de eklenmiştir. Çağlan Tekil adına kütüphaneye ayrıca bağışlanan dinleme sistemi kullanıcılara üstün kalitede dinleme konforu sağlayacak niteliktedir Kütüphane koleksiyonunda 15023 Kitap, 27973 kitap dışı materyal (CD, DVD, video kaset, nota, plak) olmak üzere toplamda 42996 kayıt bulunmaktadır.

 

Leave a comment

İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi

İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (MİAM) İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı olarak 1999 yılında açılmıştır. Kendisi de İTÜ mezunu olan Dr. Erol Üçer MİAM’ın kuruculuğunu ve ana destekçiliğini üstlenmiştir. MİAM’ın fikir annesi ise İTÜ eski rektörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer’dir. Sağlamer, Prof. Dr. Kamran İnce ve Prof Dr. Cihat Aşkın’a yabancı eğitimcilerin davet edileceği, müzik alanında İngilizce eğitim veren bir yüksek lisans okulu kurmayı önermiştir. Bu fikre sıcak bakan Kamran İnce Gülsün Sağlamer’e müzik lisansüstü eğitimi alanında 20. yüzyılda geliştirilen yöntemlerin, müziğe ezberci değil yaratıcı bir yaklaşım sunan Amerikan sisteminde uygulandığını ve Türkiye’de kapsamlı bir müzik kütüphanesine ihtiyaç duyulduğunu belirtmiştir. Ayrıca İTÜ teknik bir üniversite olduğu için teknolojiyi de bu eğitimin içine katarak elektronik, elektro-akustik müzik, ses sanatları, ses mühendisliği ve tasarımı eğitiminin verilmesinin de önemli olduğunu vurgulamıştır. Bu uzmanlık alanlarının yanısıra müzik yöneticiliği ve işletmeciliği alanında da eğitim verilmesi gerektiği gündeme gelmiştir. Bu fikirlerden ortaya çıkan projeyi Dr. Erol Üçer tümüyle destekleyeceğini belirtmiştir ve MİAM Türkiye’nin %100 İngilizce eğitim veren ilk müzik yüksek lisans (1999) ve ilk müzik doktora (2002) programı olarak kurulmuştur.