13. Sesin Yolculuğu Festivali

  • Dates: 01 – 01 May, 2022

Sesin-Yolculugu-Poster

İTÜ MİAM’dan 3 öğrencinin de katıldığı (Tuğçe Albayrak, Batu Certel, Bike Öner) 13. Sesin Yolculuğu Genç Besteciler Festivali bu sene 1 Mayıs tarihinde Cemal Reşit Rey Salonu’nda yapılacak.

Festivalin websitesi: https://sesinyolculugu.com/

2006 yılından bu yana her yıl düzenli olarak yapılan “Sesin Yolculuğu” festivali, Türkiye’de bestecilik alanında eğitim veren 13 üniversitenin; Konservatuvar, Sahne Sanatları Fakülteleri ile Sanat ve Tasarım Fakültelerinin ortak girişimi ile örgütlenen; özellikle genç öğrenci bestecilerin eserlerini seslendirmek, seyirciyle buluşturmak ve arşivlemek amacıyla planlanmış olmasının yanı sıra, dünyada bu derece yüksek bir katılımla yapılan tek festival olma özelliğini de taşımaktadır.

12 yıldır Türkiye’de bestecilik alanında yapılan nitelikli üretimi genç ve profesyonel icracılarla buluşturan festival, şimdiye kadar MSGSÜ Devlet Konservatuvarı öğretim üyelerinden değerli besteci ve akademisyen Özkan Manav’ın koordinatörlüğünde; İTÜ Mustafa Kemal Amfisi ve Süreyya Operası gibi önemli salonlarda gerçekleştirilmiş ve 150’den fazla genç bestecimize ait yüzlerce eserin seslendirilmesine öncülük etmiştir. Divertimento Ensemble, Hezarfen Ensemble ve Diskant Çağdaş Müzik Topluluğu gibi önde gelen ulusal ve uluslararası toplulukları da öğrencilerle buluşturan festival; çağımızın müzik ile ilgili en son gelişmelerine açık, müzikle teknolojiyi bir araya getiren oldukça geniş bir vizyona sahip genç bestecilerin eserlerini kayıt (sesli ve görsel) altına alarak, gelecek kuşakların da faydalanmasını sağlayacak büyük bir arşiv oluşturma misyonunu da üstlenmektedir.

2019 yılından itibaren festivalin ana koordinatörlüğü İstanbul Besteciler Kolektifi (ICC) bestecilerinden Mehmet Ali Uzunselvi tarafından üstlenilen etkinlik, pandemi sebebiyle 2 yıl ertelenmiş ve 2022 yılı ile birlikte yoluna devam etmektedir. Bu yıl 13.sü yapılacak olan festival, 1 Mayıs Pazar günü gerçekleşecek konserlerle; 10 ila 30 yaş arası tüm öğrenci bestecilerin yeni ve özgün üretimlerini izleyiciyle buluşturmayı hedefliyor. Bir gün içerisindeki üç konserden oluşacak festivalin ilk iki oturumunda, Türkiye’deki çeşitli üniversitelerde öğrenim gören enstrüman öğrencilerinin seslendirdiği yapıtlar ağırlıklı olup, 3. ve son oturumda ülkemizin önde gelen topluluklarından Anadolu Nefesli Beşlisi yer alacaktır. 2014 yılında kurulan ve özellikle Türk bestecilerin nefesli enstrümanlar için yazdığı yapıtları seslendirmesiyle ön plana çıkan topluluk, 2020 yılından itibaren bestelenmiş yeni eserlerin icrasını bu festival kapsamında gerçekleştirecektir.

Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda ücretsiz olarak düzenlenecek Sesin Yolculuğu Festivali, her yaştan ve meslekten dinleyiciyi oldukça sürükleyici ve renkli bir deneyime davet ediyor.

 

Leave a comment

İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi

İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (MİAM) İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı olarak 1999 yılında açılmıştır. Kendisi de İTÜ mezunu olan Dr. Erol Üçer MİAM’ın kuruculuğunu ve ana destekçiliğini üstlenmiştir. MİAM’ın fikir annesi ise İTÜ eski rektörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer’dir. Sağlamer, Prof. Dr. Kamran İnce ve Prof Dr. Cihat Aşkın’a yabancı eğitimcilerin davet edileceği, müzik alanında İngilizce eğitim veren bir yüksek lisans okulu kurmayı önermiştir. Bu fikre sıcak bakan Kamran İnce Gülsün Sağlamer’e müzik lisansüstü eğitimi alanında 20. yüzyılda geliştirilen yöntemlerin, müziğe ezberci değil yaratıcı bir yaklaşım sunan Amerikan sisteminde uygulandığını ve Türkiye’de kapsamlı bir müzik kütüphanesine ihtiyaç duyulduğunu belirtmiştir. Ayrıca İTÜ teknik bir üniversite olduğu için teknolojiyi de bu eğitimin içine katarak elektronik, elektro-akustik müzik, ses sanatları, ses mühendisliği ve tasarımı eğitiminin verilmesinin de önemli olduğunu vurgulamıştır. Bu uzmanlık alanlarının yanısıra müzik yöneticiliği ve işletmeciliği alanında da eğitim verilmesi gerektiği gündeme gelmiştir. Bu fikirlerden ortaya çıkan projeyi Dr. Erol Üçer tümüyle destekleyeceğini belirtmiştir ve MİAM Türkiye’nin %100 İngilizce eğitim veren ilk müzik yüksek lisans (1999) ve ilk müzik doktora (2002) programı olarak kurulmuştur.