Seminar – Maternal Sound Simulation and Effects on Preterm Infants’ Physical Conditions

  • Dates: 27 – 27 Eki, 2023

27-Ekim-2023-Gokhan-Denec_v2

Anne Karıniçi Ses Simülasyonu ve Erken Doğan Bebeklerin Fiziksel Koşullarına Etkileri

Bu seminerde, erken doğan bebeklerde doğum sonrası yaşanan komplikasyonları iyileştirmek amacıyla ana karnındayken duydukları seslerin (ya da simulasyonlarının) dinletilmesi ve bunun doğal gelişimlerine katkıları üzerine yapılmış çalışmalardan ve 2020-2023 yılları arasında gerçekleştirilen İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi öncülüğünde TUBİTAK destekli araştırma projesinde, Medipol Üniversitesi’nden katılan diğer tıp uzmanlarının yanında, ses ile ilgili tek araştırmacı olarak İTÜ’den G. Deneç’in katılımı ve bu disiplinlerarası süreçteki deneyimleri aktarılacaktır.

Maternal Sound Simulation and Effects on Preterm Infants’ Physical Conditions

As in the recent years, the number of researches on the positive effects of the exposition of maternal sounds on preterm infants have grown, a TUBITAK supported project that have been realized within the leadership of Istanbul University Florence Nightingale Faculty of Nursing, alongside experts from Medipol University Medical Faculty and myself, from İTÜ, as the only sound-related researcher in the project. In this presentation I would like to share my experiences and observations with the interested parties who would like to extend their boundaries on sound studies.

Leave a comment

İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi

İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (MİAM) İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı olarak 1999 yılında açılmıştır. Kendisi de İTÜ mezunu olan Dr. Erol Üçer MİAM’ın kuruculuğunu ve ana destekçiliğini üstlenmiştir. MİAM’ın fikir annesi ise İTÜ eski rektörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer’dir. Sağlamer, Prof. Dr. Kamran İnce ve Prof Dr. Cihat Aşkın’a yabancı eğitimcilerin davet edileceği, müzik alanında İngilizce eğitim veren bir yüksek lisans okulu kurmayı önermiştir. Bu fikre sıcak bakan Kamran İnce Gülsün Sağlamer’e müzik lisansüstü eğitimi alanında 20. yüzyılda geliştirilen yöntemlerin, müziğe ezberci değil yaratıcı bir yaklaşım sunan Amerikan sisteminde uygulandığını ve Türkiye’de kapsamlı bir müzik kütüphanesine ihtiyaç duyulduğunu belirtmiştir. Ayrıca İTÜ teknik bir üniversite olduğu için teknolojiyi de bu eğitimin içine katarak elektronik, elektro-akustik müzik, ses sanatları, ses mühendisliği ve tasarımı eğitiminin verilmesinin de önemli olduğunu vurgulamıştır. Bu uzmanlık alanlarının yanısıra müzik yöneticiliği ve işletmeciliği alanında da eğitim verilmesi gerektiği gündeme gelmiştir. Bu fikirlerden ortaya çıkan projeyi Dr. Erol Üçer tümüyle destekleyeceğini belirtmiştir ve MİAM Türkiye’nin %100 İngilizce eğitim veren ilk müzik yüksek lisans (1999) ve ilk müzik doktora (2002) programı olarak kurulmuştur.