Tolga Zafer - “Music Tech at a Close Range”

  • Dates: 02 – 02 Nis, 2024
2024-02-04-Tolga-Zafer-Conversation

“Music Tech at a Close Range”

4 Şubat 2024 Salı günü saat 16:30'da MIAM'ın Ilhan Usmanbaş Salonu'nda Tolga Zafer (MIAM Mezunu, 2002) ile yapılcak söyleşiye katılabilirsiniz. Tolga Zafer, şu anda Kontakt enstrümanlarını ve kompozisyon destek araçlarını geliştirmeye odaklandığı Native Instruments'ta Kıdemli Ürün Tasarımcısı olarak görev yapıyor. Söyleşiyi MIAM'den Cevdet Erek yönetecek.

Tolga Zafer Özdemir, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Memphis/ABD Üniversitesi'nde piyano, müzik teorisi ve kompozisyon okudu. Hocaları arasında Faris Akarsu, Kamran Ince, Ilhan Usmanbas ve Fernando Benadon bulunmaktadır.

Ayrıca uzun yıllar boyunca Memphis/ABD Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Bilgi Üniversitesi'nde öğretmen olarak çalıştı.

Klasik, geleneksel veya elektronik enstrümanlar için bestelenmiş oda müziğinden senfonilere kadar uzanan kompozisyonları, beş kıtada birçok ülkede sahnelendi ve birçok ödül aldı.

Müziğinde, Tolga Zafer dünya genelinden farklı kültürleri geçmişle ve günümüzle bağlamayı amaçlar. Sürekli bir arayıcı ve müzik teorik sorunlarla uğraşan ve ayrıca algoritmalar temelinde kompozisyon teknikleriyle ilgilenen Tolga Zafer, eğitim ve performans amaçları için »Tritonet« adlı bir müzik hesaplayıcısı oluşturmuştur.

Leave a comment

İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi

İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (MİAM) İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı olarak 1999 yılında açılmıştır. Kendisi de İTÜ mezunu olan Dr. Erol Üçer MİAM’ın kuruculuğunu ve ana destekçiliğini üstlenmiştir. MİAM’ın fikir annesi ise İTÜ eski rektörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer’dir. Sağlamer, Prof. Dr. Kamran İnce ve Prof Dr. Cihat Aşkın’a yabancı eğitimcilerin davet edileceği, müzik alanında İngilizce eğitim veren bir yüksek lisans okulu kurmayı önermiştir. Bu fikre sıcak bakan Kamran İnce Gülsün Sağlamer’e müzik lisansüstü eğitimi alanında 20. yüzyılda geliştirilen yöntemlerin, müziğe ezberci değil yaratıcı bir yaklaşım sunan Amerikan sisteminde uygulandığını ve Türkiye’de kapsamlı bir müzik kütüphanesine ihtiyaç duyulduğunu belirtmiştir. Ayrıca İTÜ teknik bir üniversite olduğu için teknolojiyi de bu eğitimin içine katarak elektronik, elektro-akustik müzik, ses sanatları, ses mühendisliği ve tasarımı eğitiminin verilmesinin de önemli olduğunu vurgulamıştır. Bu uzmanlık alanlarının yanısıra müzik yöneticiliği ve işletmeciliği alanında da eğitim verilmesi gerektiği gündeme gelmiştir. Bu fikirlerden ortaya çıkan projeyi Dr. Erol Üçer tümüyle destekleyeceğini belirtmiştir ve MİAM Türkiye’nin %100 İngilizce eğitim veren ilk müzik yüksek lisans (1999) ve ilk müzik doktora (2002) programı olarak kurulmuştur.