Brett Sroka and Jashiin - One Linden Tree, Then Another…

  • Dates: 10 – 10 May, 2024
Brett Sroka is a composer and interdisciplinary artist traversing the spheres of contemporary music, art and technology. His work has been presented at The New Museum in New York City, Manifesta 12 Palermo, Italy, Roulette in Brooklyn, NY. In 2015-2021 he initiated the performance program at Levy Gorvy Gallery in New York City, curating aesthetic dialogues between the performing and visual arts for their regular series of exhibition events. In 2023 Sroka's video installation, Endless Song, was exhibited at the Galway Arts Centre and the Irish Museum of Modern Art in Ireland.

Jashiin is a composer of notated and electronic music whose work encompasses a wide variety of styles and media, from through-composed modern counterpoint to free and semi-controlled improvisation. His recent work includes Meltem, a commission sponsored by Harvard University, and Bitterness Is Best Declined as a Companion, an album of electronic music realized using field recordings made in Istanbul and Balıkesir. He is currently based in Istanbul and enrolled in MİAM’s masters program in composition.
 

Leave a comment

İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi

İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (MİAM) İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı olarak 1999 yılında açılmıştır. Kendisi de İTÜ mezunu olan Dr. Erol Üçer MİAM’ın kuruculuğunu ve ana destekçiliğini üstlenmiştir. MİAM’ın fikir annesi ise İTÜ eski rektörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer’dir. Sağlamer, Prof. Dr. Kamran İnce ve Prof Dr. Cihat Aşkın’a yabancı eğitimcilerin davet edileceği, müzik alanında İngilizce eğitim veren bir yüksek lisans okulu kurmayı önermiştir. Bu fikre sıcak bakan Kamran İnce Gülsün Sağlamer’e müzik lisansüstü eğitimi alanında 20. yüzyılda geliştirilen yöntemlerin, müziğe ezberci değil yaratıcı bir yaklaşım sunan Amerikan sisteminde uygulandığını ve Türkiye’de kapsamlı bir müzik kütüphanesine ihtiyaç duyulduğunu belirtmiştir. Ayrıca İTÜ teknik bir üniversite olduğu için teknolojiyi de bu eğitimin içine katarak elektronik, elektro-akustik müzik, ses sanatları, ses mühendisliği ve tasarımı eğitiminin verilmesinin de önemli olduğunu vurgulamıştır. Bu uzmanlık alanlarının yanısıra müzik yöneticiliği ve işletmeciliği alanında da eğitim verilmesi gerektiği gündeme gelmiştir. Bu fikirlerden ortaya çıkan projeyi Dr. Erol Üçer tümüyle destekleyeceğini belirtmiştir ve MİAM Türkiye’nin %100 İngilizce eğitim veren ilk müzik yüksek lisans (1999) ve ilk müzik doktora (2002) programı olarak kurulmuştur.