MİAM 25 Yaşında: Ses, Mekan, Hafıza

  • Dates: 09 – 11 Ara, 2024

İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (İTÜ MİAM) 25. yılını kutluyor.

1999 yılında kurulan İTÜ MİAM, 25. yılını 9-11 Aralık 2024 tarihleri arasında, MİAM’a ev sahipliği yapan İTÜ Maçka Kampüsü içerisinde yer alan Maçka Silahhanesi’nde düzenlenecek bir dizi etkinlik ile kutlayacak.

İTÜ MİAM’ın 25. yıl etkinlikleri, 9 Aralık 2024 Pazartesi akşamı merkezin kurucularından Prof. Dr. Kamran İnce yönetimindeki MİAM Modern Müzik Topluluğu’nun gala konseri ile başlayacak. Konserde, İnce’nin bugüne özel olarak bestelediği ve ilk kez seslendirilecek olan "Ve" isimli eser de yer alıyor.

Aynı gün, saat 17.00’de MİAM Galeri’de açılışı yapılacak olan "Kimya" isimli sergide, merkez bünyesinde yapılan açık çağrıyla belirlenen öğrenci, mezun ve öğretim üyelerine ait eserler ziyaretçilerle buluşacak. Küratörlüğünü Doç. Dr. Cevdet Erek’in yaptığı ve galerinin bulunduğu mekanın Maden Fakültesi dönemindeki eski laboratuvar işlevine kavramsal göndermeler yapan sergi 10-11 Aralık günleri 11.00-18.00 arası ziyaretçilere açık olacak.

10 Aralık Salı günü Cevad Memduh Altar Salonu’nda 10.00-18.30 saatleri arasında MİAM’ın 25 yıllık hafızasında yer etmiş çeşitli sanatsal ve akademik çıktıların tartışılacağı paneller düzenlenecek. Panellerin ardından Mustafa Kemal Amfisi’nde MİAM Modern Müzik Topluluğu, yine açık çağrıyla belirlenen MİAM öğretim üyeleri ile mezun ve öğrencilerinin bestelerini saat 20.00’de başlayan konserde seslendirecek.

Etkinliklerin son günü olan 11 Aralık Çarşamba günü ise sonik sanatlar ile ses mühendisliği ve tasarımı alanlarında paneller düzenlenecek. MİAM Kütüphanesi, MİAM Ses Kayıt Stüdyosu ve MİAM Galeri’de gerçekleşecek panellerde güncel çalışmalar ve yöntemler tartışılacak.

MİAM 25. yıl etkinlikleri, MİAM Galeri’de yapılacak performans ile son bulacak. Dr. Sair Sinan Kestelli ve doktora öğrencisi Serkan Sevilgen tarafından tasarlanan ve MİAM öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşecek bu performansta, Iannis Xenakis’in stokastik ses sentezleme algoritması "GENDYN"’den esinlenerek geliştirilen bir ağ müzik sistemi kullanılacak. Sonrasında ise ağ müzik sistemi izleyicilerin kullanımına açılacak ve dileyen izleyicilerin katılacağı doğaçlama bir müzik performansı yer alacak.

Üç gün sürecek olan "MİAM 25 Yaşında: Ses, Mekan, Hafıza" etkinlikleri, İTÜ Geliştirme Vakfı’nın değerli katkılarıyla, herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak gerçekleşecek.

9 Aralık 2024, 18.30 - Kokteyl / 20.00 - Gala Konseri İTÜ Maçka Kampüsü Mustafa Kemal Amfisi

İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi

İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (MİAM) İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı olarak 1999 yılında açılmıştır. Kendisi de İTÜ mezunu olan Dr. Erol Üçer MİAM’ın kuruculuğunu ve ana destekçiliğini üstlenmiştir. MİAM’ın fikir annesi ise İTÜ eski rektörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer’dir. Sağlamer, Prof. Dr. Kamran İnce ve Prof Dr. Cihat Aşkın’a yabancı eğitimcilerin davet edileceği, müzik alanında İngilizce eğitim veren bir yüksek lisans okulu kurmayı önermiştir. Bu fikre sıcak bakan Kamran İnce Gülsün Sağlamer’e müzik lisansüstü eğitimi alanında 20. yüzyılda geliştirilen yöntemlerin, müziğe ezberci değil yaratıcı bir yaklaşım sunan Amerikan sisteminde uygulandığını ve Türkiye’de kapsamlı bir müzik kütüphanesine ihtiyaç duyulduğunu belirtmiştir. Ayrıca İTÜ teknik bir üniversite olduğu için teknolojiyi de bu eğitimin içine katarak elektronik, elektro-akustik müzik, ses sanatları, ses mühendisliği ve tasarımı eğitiminin verilmesinin de önemli olduğunu vurgulamıştır. Bu uzmanlık alanlarının yanısıra müzik yöneticiliği ve işletmeciliği alanında da eğitim verilmesi gerektiği gündeme gelmiştir. Bu fikirlerden ortaya çıkan projeyi Dr. Erol Üçer tümüyle destekleyeceğini belirtmiştir ve MİAM Türkiye’nin %100 İngilizce eğitim veren ilk müzik yüksek lisans (1999) ve ilk müzik doktora (2002) programı olarak kurulmuştur.